Przepis na makaron szpinakowy 📖
Oto prosty przepis na makaron szpinakowy:Składniki:
- 250g makaronu penne
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Zagotuj w garnku osoloną wodę i gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
2. W międzyczasie, umyj i osusz szpinak.
3. Na dużej patelni rozpuść masło na średnim ogniu.
4. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż uwalni swój aromat.
5. Dodaj szpinak na patelnię i smaż przez około 2-3 minuty, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
6. Odsącz makaron, ale pozostaw odrobinę wody gotowania.
7. Wrzuć makaron na patelnię z szpinakiem i czosnkiem. Delikatnie wymieszaj, dodając odrobinę wody z gotowania, jeśli sos jest zbyt gęsty.
8. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Podawaj gorący, posypany startym parmezanem, jeśli się zdecydujesz.
Smacznego!