Przepis na makaron tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem 📖
Składniki:- 250 g tagliatelle
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w paski
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
- świeży parmezan do posypania
Instrukcje:
1. Na dużym garnku gotuj wodę i ugotuj tagliatelle zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. Na dużą patelnię dodaj masło i oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj pokrojone paski kurczaka do patelni i smaż, aż będą gotowe.
4. Wrzuć świeży szpinak na patelnię i smaż, aż zwiędnie.
5. Do patelni dodaj bulion warzywny i śmietankę kremówkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje nieco.
6. Do sosu dodaj ugotowany makaron tagliatelle i delikatnie wymieszaj, aby całość dobrze się połączyła.
7. Przełóż danie na talerze i posyp świeżym parmezanem.
8. Serwuj natychmiast i ciesz się smakiem makaronu tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem!