Przepis na makaron w sosie szpinakowym 📖

Składniki:
- 250 g makaronu (np. świderki, fusilli)
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki kremówki
- 50 g startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
2. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy twarde końcówki.
3. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Do patelni dodajemy szpinak i dusimy go przez kilka minut, aż zmięknie.
5. Do miękkiego szpinaku dodajemy śmietankę kremówkę i całość mieszamy.
6. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
7. Dodajemy starty parmezan i mieszamy, aż się rozpuści.
8. Do sosu dodajemy odcedzony wcześniej makaron i dokładnie mieszamy, aby całość była równomiernie pokryta sosem.
9. Gotowy makaron w sosie szpinakowym podajemy od razu, posypany odrobiną startego parmezanu na wierzchu.

Smacznego!

Podobne przepisy

halibut w sosie szpinakowym
makaron z sosem szpinakowym
makaron z sosem serowo szpinakowym
placki ziemniaczane z sosem szpinakowym i lososiem
makaron w sosie