Przepis na placki ziemniaczane z sosem szpinakowym i lososiem 📖

Składniki:

- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sos szpinakowy:

- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
- 200g filetu z łososia
- plasterki cytryny (do podania)

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odcisnij z nich nadmiar płynu.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do startych ziemniaków. Wbij jajko i dodaj mąkę. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.

3. W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzej olej. Nałóż łyżkę masy ziemniaczanej na patelnię i rozprowadź, tworząc placki o grubości około 1 cm.

4. Smaż placki na złoty kolor z obu stron, aż będą chrupiące i dobrze usmażone. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

5. W międzyczasie przygotuj sos szpinakowy. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak i dusz przez kilka minut, aż zmięknie.

6. Gdy szpinak zmięknie, dodaj śmietanę i całość zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

7. Filet z łososia opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Smaż na patelni przez kilka minut z obu stron, aż będzie miękki i delikatny.

8. Podawaj placki ziemniaczane posypane kawałkami łososia i polej sosem szpinakowym. Możesz również dodać plasterki cytryny dla dodatkowej świeżości.

Smacznego!

Podobne przepisy

placki ziemniaczane z sosem
placki ziemniaczane z sosem grzybowym
placki ziemniaczane z sosem gulaszowym
placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i kurczakiem