Przepis na makaron z grzybami 📖
Składniki:- 400 g makaronu
- 300 g świeżych grzybów (np. pieczarek, borowików)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
2. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki.
3. Cebulę i czosnek obieramy oraz drobno siekamy.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli.
5. Następnie dodajemy czosnek i grzyby, smażymy wszystko razem przez około 10 minut, aż grzyby puszczą sok i zmiękną.
6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, możemy dodać także ulubione przyprawy.
7. Gotowy makaron dodajemy do patelni z grzybami, dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło.
8. Podgrzewamy makaron przez kilka minut na wolnym ogniu.
9. Na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.
10. Tak przygotowany makaron z grzybami możemy podać na gorąco. Smacznego!