Przepis na makaron ze szpinakiem i grzybami 📖

Składniki:
- około 300g makaronu (np. świderki)
- 200g świeżych szpinaków
- 200g grzybów (np. pieczarki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- świeżo starty parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
2. Szpinak dokładnie płuczemy i usuwamy twarde łodygi.
3. Grzyby kroimy w plastry, a czosnek i cebulę drobno siekamy.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej, a następnie dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodajemy grzyby do patelni i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną i puścią wodę.
6. Następnie dodajemy szpinak i smażymy przez kolejne 2-3 minuty, aż zwiędnie.
7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
8. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do patelni z sosem. Wszystko dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył się sosem.
9. Na koniec posypujemy danie świeżo startym parmezanem, jeśli lubimy.
10. Podajemy gorący makaron ze szpinakiem i grzybami.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z grzybami mun
makaron z grzybami
makaron z grzybami i pomidorami
makaron z kurczakiem i grzybami
makaron z grzybami leśnymi