Przepis na makaron z kurczakiem pieczarkami i szpinakiem 📖
Składniki:- 250g makaronu typu penne
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 200g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na później.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż kurczak zbrązowieje.
3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do kurczaka. Smaż przez kolejne 2 minuty, aż cebula zmięknie.
4. Dodaj pokrojone pieczarki do kurczaka. Smaż całość przez około 5-7 minut, aż pieczarki zmiękną i puścią sok.
5. Dodaj świeży szpinak do patelni i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie.
6. Dopraw mieszankę kurczaka, pieczarek i szpinaku solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Dodaj odcedzony wcześniej makaron do mieszanki na patelni i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
8. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone, podawaj makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem na głębokim talerzu. Posyp opcjonalnie parmezanem przed podaniem.
Smacznego!