Przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowym 📖
Składniki:- 300g makaronu (np. spaghetti)
- 200g filetu łososia (wędzonego lub świeżego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. koperek)
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
2. Filet łososia kroimy na małe kawałki.
3. Cebulę i czosnek siekamy drobno.
4. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodajemy kawałki łososia do garnka i smażymy przez kilka minut, aż mięso będzie lekko różowe i miękkie.
6. Do garnka dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
7. Redukujemy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska jednolitą kremową konsystencję.
8. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
9. Dodajemy ugotowany makaron do sosu, mieszamy delikatnie, aby cały makaron był pokryty sosem.
10. Danie podajemy na talerzach, dekorując je świeżymi ziołami, np. koperkiem.
Smacznego!