Przepis na makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym 📖
Składniki:- 300g makaronu (np. świderki)
- 300g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego)
- 200g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie, dla tych którzy lubią pikantne dania)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dużej garniturze zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu. Odcedź gotowany makaron i odstaw na bok.
2. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj mięso mielone na patelnię i smaż je na średnim ogniu, mieszając, aż będzie dobrze zrumienione.
4. W tym momencie możesz dodać posiekaną papryczkę chilli, jeśli chcesz dodać odrobinę ostrych nut do dania. Smaż przez kolejne 1-2 minuty.
5. Dodaj szpinak do patelni i smaż go razem z mięsem, aż zmięknie i zmaleje objętość.
6. Dopraw mieszankę mięsa, szpinaku i cebuli suszonym oregano, solą i pieprzem do smaku. Mieszaj przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą.
7. Do gotującej się lekko osolonej wody wrzuć ugotowany makaron i gotuj przez około 7-8 minut. Następnie odcedź.
8. Przełóż ugotowany makaron do patelni z mięsem i szpinakiem. Delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły i makaron obył się sosem.
9. Podawaj gorące danie z posypanym parmezanem. Smacznego!