Przepis na makaron z mozzarellą 📖

Składniki:
- 250g makaronu (najlepiej spaghetti)
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 pęczek świeżej bazylii, posiekanej
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
2. W dużym rondlu na średnim ogniu podsmaż czosnek na oliwie z oliwek przez około 1-2 minuty, aż będzie lekko zrumieniony.
3. Dodaj pokrojoną mozzarellę do rondla z czosnkiem i smaż przez kolejne 2-3 minuty, mieszając, aż mozzarella się rozpuści i stworzy kremową strukturę.
4. Dodaj posiekaną bazylię i wymieszaj.
5. Odcedź gotowany makaron, ale zachowaj odrobinę wody po gotowaniu.
6. Dodaj odcedzony makaron do rondla z sosem mozzarella i delikatnie wymieszaj, aż cały makaron będzie pokryty sosem.
7. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę odłożonej wody po gotowaniu makaronu.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Przełóż makaron z mozzarellą na talerze i udekoruj świeżą bazylią.
10. Serwuj od razu, ciesząc się kremowością i smakiem mozzarelli. Smacznego!

Podobne przepisy

makaron ze szpinakiem i mozzarellą
makaron z serem mozzarella
makaron z mozzarellą i pomidorami
makaron z sosem pomidorowym i mozzarellą
kolacje z mozzarella