Przepis na makaron z owocami morza 📖

Składniki:
- 250g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 200g dowolnego mięsa z owoców morza (np. małże, krewetki, kalmary)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów w kawałkach lub passaty pomidorowe
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego bazylii
- 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki, bazylia)

Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź.

2. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj posiekany czosnek i cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż staną się miękkie.

3. Dodaj do garnka mięso z owoców morza i smaż przez około 5 minut, aż się ugotuje. Dodaj pomidory w kawałkach lub passatę pomidorową i wszystkie przyprawy (oregano, bazylia, czerwony pieprz, sól, czarny pieprz). Mieszaj wszystko dokładnie.

4. Gotuj sos na płycie przez około 10-15 minut na małym ogniu, regularnie mieszając.

5. W międzyczasie makaron umieść ponownie na ogniu, aby się podgrzał.

6. Po skończeniu gotowania sosu z owocami morza, przygotuj talerze do podania. Na każdym talerzu ułóż porcję ugotowanego makaronu, a następnie polej go sosem z owocami morza.

7. Na wierzchu dania możesz dodać świeże zioła do dekoracji. Smacznego!

Podobne przepisy

risotto z owocami morza
zupę z owocami morza
danie z owocami morza
spaghetti z owocami morza
dietetyczne risotto z owocami morza