Przepis na risotto z owocami morza 📖

Składniki:
- 400g ryżu arborio
- 500g owoców morza (np. małże, krewetki, kalmary)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka pomidorów, obrane
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150ml białego wytrawnego wina
- 1l bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku

1. W dużym garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko złociste.

2. Dodaj ryż do garnka i mieszaj przez minutę, aby pokryć ziarna tłuszczem. Następnie wlej wino i gotuj, aż alkohol odparuje.

3. Dodaj puszki pomidorowe i koncentrat pomidorowy do garnka. Mieszaj, aż składniki się połączą.

4. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, jedną chochelkę na raz, cały czas mieszając. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj kolejną chochelkę bulionu. Kontynuuj ten proces, aż ryż będzie miękki, ale lekko al dente.

5. Pod koniec gotowania dodaj owoce morza do risotto i gotuj przez około 5 minut, aż się podgrzeją i zaczną delikatnie się otwierać.

6. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

dietetyczne risotto z owocami morza
danie z owocami morza
makaron z owocami morza
spaghetti z owocami morza
zupę z owocami morza