Przepis na makaron z ryba i szpinakiem 📖
Składniki:- 250g makaronu (najlepiej świderki lub pappardelle)
- 250g filetu ryby (np. dorsza, łososia lub mintaja)
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.
2. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj filet ryby na patelnię i smaż przez około 4-5 minut, aż będzie miękki i łatwy do rozebrania na kawałki. Wyjmij rybę z patelni i odłóż na bok.
4. Dodaj szpinak na patelnię i smaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie.
5. Wróć do patelni pokrojoną na kawałki rybę. Delikatnie wymieszaj.
6. Wlej bulion warzywny i śmietankę do patelni. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje nieco. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, aby makaron dobrze się nasączył sosem.
8. Podawaj od razu, posypując gotowe danie startym serem, jeśli lubisz.
Smacznego!