Przepis na makaron z sosem anchois 📖
Składniki:- 250g makaronu (najlepiej spaghetti)
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 6-8 filetów anchois, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżeczka kaparów, posiekane
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeże bazyliowe liście, do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Gotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok.
2. W dużym rondelku rozgrzej olej i masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę, aż puszcze aromat.
3. Dodaj posiekane filety anchois i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż się rozpuszczą.
4. Dodaj posiekaną cebulę i kapary do rondelka. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko przezroczysta, około 5 minut.
5. Wsyp świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj ugotowany makaron do sosu anchois i delikatnie wymieszaj, aby wszystko było dobrze pokryte sosem.
7. Podawaj od razu, dekorując danie świeżymi bazyliowymi liśćmi, jeśli masz.
Smacznego!