Przepis na makaron z sosem bolońskim 📖

Składniki:
- 300g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 400g makaronu spaghetti

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę razem z czosnkiem.
2. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zrumieni.
3. Do patelni dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, suszone oregano, tymianek, cukier, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
4. Sos boloński gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 30-40 minut, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje.
5. W międzyczasie ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu, najlepiej al dente, czyli lekko twardy.
6. Odcedź makaron i przełóż go do garnka, w którym umieściłeś sos boloński. Dokładnie wymieszaj, aby makaron został pokryty sosem.
7. Podawaj gorący makaron z sosem bolońskim i ewentualnie posyp startym parmezanem. Smacznego!

Podobne przepisy

spaghetti z sosem bolońskim
naleśniki z sosem bolońskim
pulpety w sosie bolońskim
makaron z sosem
makaron z sosem na zimno