Przepis na pulpety w sosie bolońskim 📖
Składniki:- 500g mielonego mięsa (np. wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sos boloński:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
1. W misce wymieszaj mielone mięso, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, posiekaną natkę pietruszki, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aż masa będzie jednolita.
2. Formuj z masy małe, kuliste pulpety o średnicy około 3-4 cm.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż pulpety na średnim ogniu, aż będą złociste z każdej strony. Odkładaj je na talerz.
4. W tym samym czasie, na drugiej patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, aż staną się szkliste.
5. Dodaj mięso mielone i smaż, rozdrabniając je widelcem, aż będzie dobrze podsmażone.
6. Następnie, dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, oregano, bazylię, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Do gotowego sosu dodaj usmażone pulpety i gotuj razem przez kolejne 5-10 minut, aż pulpety będą dobrze przesycone sosem.
8. Podawaj pulpety w sosie bolońskim na talerzu, skropione świeżo posiekaną natką pietruszki. Możesz podać je z ulubionym makaronem lub puree ziemniaczanym. Smacznego!