Przepis na makaron z sosem grzybowym 📖
Składniki:- 300g makaronu
- 250g grzybów (np. pieczarek)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
2. Grzyby myjemy i kroimy w plasterki.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i lekko złocista.
4. Do patelni dodajemy grzyby i smażymy, aż zmiękną i puścią wodę.
5. Następnie wlewamy śmietanę i dodajemy suszony tymianek. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
6. Doprawiamy sos solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Gotowy sos grzybowy mieszamy z ugotowanym makaronem.
8. Podajemy ciepłe i posypujemy np. świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!