Przepis na makaron z sosem truskawkowym 📖
Składniki:- 200g makaronu spaghetti
- 250g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
1. Truskawki dokładnie umyj, osusz i usuń szypułki.
2. Następnie pokrój truskawki na mniejsze kawałki.
3. W rondelku dodaj pokrojone truskawki, cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Zagotuj truskawki na średnim ogniu, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż truskawki się rozpadną i uzyskasz gęsty sos.
5. W międzyczasie zagotuj w garnku osoloną wodę i ugotuj makaron al dente.
6. Gdy sos truskawkowy będzie gotowy, odcedź ugotowany makaron i przełóż go do miski.
7. Polej makaron sosem truskawkowym i delikatnie wymieszaj, aby całość była równomiernie pokryta.
8. Podawaj danie od razu, udekorowane świeżą miętą.
Smacznego!