Przepis na makaron z sosem wegetariańskim 📖
Oto prosty przepis na makaron z wegetariańskim sosem pomidorowym:Składniki:
- 250g makaronu (np. penne, spaghetti)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 400g passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: starty parmezan
Instrukcje:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona.
3. Dodaj pokrojoną paprykę i marchewkę do rondla i smaż przez kolejne 5 minut.
4. Wsyp suszone oregano i bazylia do warzyw i wymieszaj.
5. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.
6. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, często mieszając.
7. Dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, aby dobrze go pokryć.
8. Podawaj makaron z sosem na talerzach. Jeśli chcesz, posyp startym parmezanem.
Smacznego!