Przepis na makaron zapiekany z serem i pieczarkami 📖

Składniki:
- 250g makaronu
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200g sera żółtego, startego
- 200ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy na bok.
2. W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodajemy pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż zmiękną.
4. Wsypujemy starty ser żółty i mieszamy, aż się roztopi.
5. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Dodajemy ugotowany makaron do sosu z serem i pieczarkami. Mieszamy dokładnie, aby makaron był równomiernie pokryty sosem.
8. Przekładamy mieszankę do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym parmezanem.
9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru.
10. Podajemy na gorąco i smacznego!

Podobne przepisy

zapiekany makaron z serem
makaron zapiekany z serem i kurczakiem
makaron zapiekany z serem żółtym
makaron z serem białym i pieczarkami
zapiekany makaron z jabłkami