Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym 📖
Składniki:- 250g makaronu (np. świderki)
- 1 duży filet z kurczaka (ok. 300g), pokrojony w kostkę
- 150g świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie delikatnie zrumieniony z każdej strony.
4. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
5. Wlej śmietanę do rondla, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia śmietany.
6. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
7. Dodaj ugotowany makaron do sosu, delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i całość się podgrzała.
8. Podawaj gorący makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Możesz posypać go startym parmezanem i udekorować listkami świeżego szpinaku. Smacznego!