Przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 📖
Składniki:- 250 g makaronu wybranego rodzaju
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 szalotka, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100 g suszonych pomidorów w oleju, odsączone i pokrojone na kawałki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: łyżka startego parmezanu do posypania
Instrukcje:
1. Zagotuj osolony wrzątek i gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź gotowy makaron, zachowując około 1/4 szklanki wody, w której się gotował.
2. Ogrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Smaż, aż szalotka zmięknie i czosnek uwolni swoje aromaty, trwa to około 2-3 minut.
3. Dodaj suszone pomidory i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając, aby się podsmażyły.
4. Dodaj szpinak na patelnię i smaż, aż zwiędnie, czyli przez około 2-3 minuty. Przesuń wszystkie składniki na bok patelni.
5. Na wolne miejsce na patelni, dodaj pozostałą oliwę. Gdy się rozgrzeje, dodaj odcedzony makaron i mieszaj, aby się wszystko połączyło. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody z gotowania makaronu.
6. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Mieszaj przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystkie składniki się podgrzeją.
7. Przed podaniem możesz posypać całość startym parmezanem. Możesz też ozdobić talerz świeżymi liśćmi szpinaku.
8. Podawaj natychmiast, ciesząc się smakiem makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Smacznego!