Przepis na makaron ze szpinakiem jak zrobić 📖
Składniki:- 250g makaronu
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotuj wodę, dodaj odrobinę soli i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie, umyj szpinak i odłóż na bok.
3. W dużym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu.
4. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kilka minut, aż zacznie wydzielać aromat.
5. Dodaj szpinak do rondla i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
6. Wlej śmietanę do szpinaku, wymieszaj i gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go, ale zachowaj odrobinę wody z gotowania.
8. Dodaj ugotowany makaron do rondla z sosem szpinakowym i delikatnie wymieszaj, aby cały makaron pokrył się sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania do uzyskania pożądanej konsystencji.
9. Podawaj gorący makaron ze szpinakiem posypany startym parmezanem, jeśli lubisz. Smacznego!