Przepis na makaron ze szpinakiem mięsem 📖
Przepis na makaron ze szpinakiem i mięsem:Składniki:
- 250g makaronu spaghetti
- 200g mięsa mielonego
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego chilli (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- Parmezan do posypania
- Świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotuj makaron na al-dente. Odsącz go i odstaw na bok.
2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę oraz czosnek przez około 2-3 minuty, do momentu gdy staną się miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj mięso mielone i smaż je przez około 5-7 minut, aż się dobrze usmaży i zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, oregano i opcjonalnie chilli. Mieszaj, aby składniki się połączyły.
4. Dodaj świeży szpinak i smaż go przez około 3-4 minuty, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
5. Przełóż ugotowany makaron do sosnicy i dodaj do niej mięso ze szpinakiem. Skrop wszystko pozostałą oliwą i sosem sojowym. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
6. Na koniec, posyp makaron startym parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii.
7. Podawaj ciepłe i smacznego!