Przepis na makaron ze szpinakiem z mascarpone 📖

Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g sera mascarpone
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: starty parmezan do posypania

Instrukcje:
1. W dużym garnku ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.
3. Dodaj liście szpinaku do rondla. Smaż przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie.
4. Dodaj ser mascarpone i bulion warzywny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj, aż mascarpone się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Dodaj odcedzony makaron do sosu i dokładnie wymieszaj, aby wszystko zostało pokryte sosem.
6. Przełóż makaron ze szpinakiem na talerze i opcjonalnie posyp startym parmezanem.
7. Podawaj od razu i delektuj się smakiem. Smacznego!

Podobne przepisy

makaron ze szpinakiem i mascarpone
makaron ze szpinakiem i kurczakiem z mascarpone
naleśniki ze szpinakiem i mascarpone
makaron z kurczakiem i mascarpone
makaron z kurczakiem w sosie mascarpone