Przepis na makaroniki z makiem 📖
Przepis na makaroniki z makiem:Składniki:
- 150 g maku
- 200 g cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 3 białka jajek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- barwniki spożywcze (opcjonalnie)
1. Mielimy mak na drobny proszek za pomocą młynka do kawy lub blendera.
2. Dokładnie mieszamy mak, cukier i migdały w misce.
3. W osobnej misce ubijamy białka jajek na sztywną pianę za pomocą miksera. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii i kontynuujemy ubijanie do momentu, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
4. Stopniowo dodajemy mieszankę makową do masy z białek, delikatnie mieszając za pomocą łopatki. Możemy również dodać kilka kropel barwnika spożywczego, jeśli chcemy nadać makaronikom kolor.
5. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki formujemy małe okręgi na blasze.
6. Pozostawiamy makaroniki na powietrzu przez około 30 minut, aby się skruszyły.
7. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 150°C.
8. Pieczemy makaroniki przez około 12-15 minut, aż będą lekko zarumienione. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy makaroniki w środku, aby całkowicie ostygły.
9. Gdy makaroniki są już zimne, można je polać lukrem lub nadziewać ulubionymi kremami.
10. Smacznego!