Przepis na makowa panienka 📖

Składniki:

- 250g maku
- 200g cukru pudru
- 3 jaja
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka maku zmielonego (dla lepszego smaku)
- 1/2 szklanki mleka
- 50g masła

Wykonanie:

1. Mak zmielić na maszynce.
2. W rondlu rozpuścić masło i dodać mleko. Zagotować.
3. Wymieszać zmielony mak z cukrem pudrem i makiem zmielonym oraz cukrem waniliowym.
4. Do suchych składników dodać jaja, jedno po drugim, i mieszając wlać gorące mleko z masłem.
5. Ciasto wylać do keksówki, którą wcześniej posmarowano masłem i oprószyło mąką.
6. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.

Makową panienkę można posypać cukrem pudrem lub oblumować czekoladą. Smacznego!

Podobne przepisy

gwiazda makowa
tarta makowa
strucla makowa
babkę makową
szarlotka makowa