Przepis na małe mazurek kajmakowy 📖
Składniki:- 200 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g kajmaku
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, masło i cukier puder, aż uzyskasz kruszonkę.
2. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na prostokąt i przenieś na natłuszczoną formę do pieczenia.
4. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż lekko się zezłoci.
5. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
6. Następnie na ostudzone ciasto rozprowadź równomiernie kajmak.
7. Posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi.
8. Mazurek gotowy! Pokrój go na małe kwadraciki i podawaj.
Smacznego!