Przepis na małe rogaliki z makiem 📖
Składniki:- 200g mąki pszennej
- 50g masła
- 60ml mleka
- 1 jajko
- 30g cukru
- 100g mielonego maku
- 50g posiekanych orzechów
- 50g rozpuszczonej czekolady
- szczypta soli
- cukier pudrem do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko i podgrzewaj lekko.
3. Dodaj ciepłą mieszankę masła i mleka do mąki w misce, a następnie wbij jajko. Wyrób ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
5. Na jednym z prostokątów posyp mielonym makiem, posiekanymi orzechami i rozpuszczoną czekoladą.
6. Przykryj drugim prostokątem i delikatnie dociskaj brzegi, aby zamknąć nadzienie wewnątrz.
7. Następnie pokrój ciasto na trójkątne kawałki i zwiń je w formie rogalików, zaczynając od dłuższego boku.
8. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
10. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem i podawaj ciepłe.
Smacznego!