Przepis na malinowa chmurka na herbatnikach 📖
Przepis na malinową chmurkę na herbatnikach:Składniki:
- 250g malin
- 400g bitej śmietany
- 150g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200g herbatników
- 2 łyżki gorzkiego kakao do dekoracji
Instrukcje:
1. Maliny dokładnie umyj i rozgnieć widelcem w misce, a następnie przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Wlej sok z cytryny do przecedzonej malinowej pulpy i dokładnie wymieszaj.
2. W oddzielnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
3. Dodaj przecedzoną malinową pulę do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj łyżką.
4. Wyłóż na dno formy (np. prostokątnej) warstwę herbatników.
5. Następnie na herbatniki wyłóż połowę malinowej masy. Rozprowadź równomiernie.
6. Ponownie ułóż kolejną warstwę herbatników, a następnie drugą połowę malinowej masy.
7. Posyp całość przesianym kakao.
8. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby chmurka dobrze stężała.
9. Podczas podawania pokrój chmurkę na porcje i udekoruj świeżymi malinami lub bitą śmietaną.
Smacznego!