Przepis na malinowa chmurka na herbatnikach 📖

Przepis na malinową chmurkę na herbatnikach:

Składniki:
- 250g malin
- 400g bitej śmietany
- 150g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200g herbatników
- 2 łyżki gorzkiego kakao do dekoracji

Instrukcje:
1. Maliny dokładnie umyj i rozgnieć widelcem w misce, a następnie przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Wlej sok z cytryny do przecedzonej malinowej pulpy i dokładnie wymieszaj.

2. W oddzielnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.

3. Dodaj przecedzoną malinową pulę do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj łyżką.

4. Wyłóż na dno formy (np. prostokątnej) warstwę herbatników.

5. Następnie na herbatniki wyłóż połowę malinowej masy. Rozprowadź równomiernie.

6. Ponownie ułóż kolejną warstwę herbatników, a następnie drugą połowę malinowej masy.

7. Posyp całość przesianym kakao.

8. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby chmurka dobrze stężała.

9. Podczas podawania pokrój chmurkę na porcje i udekoruj świeżymi malinami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

malinowa chmurka
deser malinowa chmurka
ciasto chmurka malinowa
prosty malinowa chmurka
tort malinowa chmurka