Przepis na malutkie rogaliki 📖

Przepis na malutkie rogaliki:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 5 łyżek zimnej wody
- dżem (wedle upodobań)
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. W dużej misce połącz mąkę, sól i masło w temperaturze pokojowej. Zagnieć składniki, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtko i wodę, kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą w jednolite, elastyczne ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie równe części. Zwinięte w folię aluminiową schłódź w lodówce przez około 30 minut.
4. Po czasie wyjmij pierwszą część ciasta z lodówki. Rozwałkuj na cienki placek na oprószonej mąką powierzchni.
5. Wytnij z placka trójkąt i na jego szerokiej bazie umieść łyżeczkę dżemu.
6. Zwijaj trójkąt z wypełnieniem z szerokiej bazy ku wierzchołkowi.
7. Powtórz kroki 4-6 dla pozostałych części ciasta.
8. Ułóż rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw blaszkę z rogalkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
10. Gdy rogaliki będą lekko zrumienione, wyjmij je z piekarnika i pozwól ostygnąć.
11. Na koniec posyp rogale cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

malutkie bezy
malutkie pączki jogurtowe
rogaliki rogaliki
rogaliki
fit rogaliki