Przepis na mazurek bez mleka 📖
Oto przepis na mazurek bez mleka:Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g margaryny roślinnej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
- 1 szklanka dżemu (np. porzeczkowego, śliwkowego, rabarbarowego)
- orzechy w kawałkach (opcjonalnie)
- bakalie do dekoracji (np. migdały, orzechy włoskie)
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
2. Dodaj margarynę i pokrusz ją na suche składniki.
3. Następnie dodaj żółtka, olej i ocet. Wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.
4. Podziel ciasto na dwie części (1/3 i 2/3).
5. Większą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i przenieś na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
6. Na spód ciasta rozsmaruj równomiernie dżem.
7. Z mniejszej części ciasta przygotuj paski i ułóż je na wierzchu mazurka w kratkę.
8. Opcjonalnie posyp wierzch orzechami w kawałkach.
9. Mazurek piecz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
10. Gdy mazurek ostygnie, ozdób go bakaliami (np. migdałami lub orzechami włoskimi).
Twoje mleko bezmleczne jest gotowe do podania! Smacznego!