Przepis na mazurek mascarpone 📖
Składniki:- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki, maliny)
- migdały płatki (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. W misce wbij żółtko, dodaj cukier i masło w temperaturze pokojowej. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub widelca.
2. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Formuj z ciasta kulę, zawijaj w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wyłóż je na blaszkę do tarty.
4. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie lekko zrumienione.
5. Gdy ciasto tarta ostygnie, przygotuj masę mascarpone. Do miski dodaj ser mascarpone, cukier puder i śmietanę kremówkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Gotową masę mascarpone równomiernie rozprowadź na upieczonym cieście.
7. Na wierzch tortu układaj owoce według własnego upodobania – truskawki, borówki, maliny lub inne sezonowe owoce. Możesz również posypać migdałami płatkami dla dodatkowej dekoracji.
8. Mazurek gotowy! Przed podaniem warto go schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Smacznego!