Przepis na omlet bezglutenowy 📖
Oto przepis na omlet bezglutenowy:Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka (może być roślinne)
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanego czerwonego papryczki
- 1/4 szklanki pokrojonych pomidorów koktajlowych
- 1/4 szklanki startego sera (bez glutenu)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy lub masła do smażenia
Instrukcje:
1. W misce roztrzep jajka i mleko.
2. Dodaj pietruszkę, papryczkę, pomidory koktajlowe oraz starty ser. Wymieszaj wszystkie składniki.
3. Dopraw mieszankę solą i pieprzem według własnego smaku.
4. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej oliwę lub masło.
5. Wlej mieszankę jajeczną do rondelka i ułóż równomiernie.
6. Smaż omlet przez około 3-4 minuty z jednej strony, a następnie delikatnie go przewróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż będzie złocisty.
7. Gdy omlet jest gotowy, wyłącz ogień i przekładaj go na talerz.
8. Możesz podać omlet bezglutenowy samodzielnie lub jako dodatek do sałatki.
Smacznego!