Przepis na mazurek ciastka 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g dżemu (np. truskawkowego lub malinowego)
- 100 g posiekanych orzechów

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Dodaj żółtka i rum, cały czas mieszając.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę z mąki do masy masłowej, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Ciasto podziel na dwie części (jedna powinna być większa od drugiej).
6. Dużą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
7. Włóż rozwałkowane ciasto na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Rozsmaruj dżem na cieście na wierzchu.
9. Drugą mniejszą porcję ciasta rozwałkuj na około 0,3 cm i pokrój na wąskie paski.
10. Ułóż paski na dżemie, tworząc kratkę.
11. Na koniec posyp całość posiekanymi orzechami.
12. Piecz mazurek w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie lekko zrumienione.
13. Po upieczeniu, ostudź mazurek i pokrój go na kawałki.

Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek fit
mazurek przekładany
mazurek kawowy
mazurek kruchy
mazurek królewski