Przepis na mazurek warstwowy 📖

Oto przepis na mazurek warstwowy:

Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 400 g dżemu – np. truskawkowego
- 200 g masy marcepanowej
- 100 g bakalii (migdały, orzechy, rodzynki itp.)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto kruche, czyli mąkę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
2. Następnie dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto.
3. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
4. Po chwili ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części - jedną większą, a drugą mniejszą.
5. Większą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykładamy nią formę do pieczenia.
6. Nakłuwamy je widelcem, aby nie podskakiwało podczas pieczenia.
7. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż się zarumieni.
8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, studzimy je.
9. W międzyczasie przygotowujemy masę marcepanową - jednotorowo rozwałkowujemy marcepan i kroimy go na paski lub prostokąty, które będą układane na warstwie dżemu.
10. Na schłodzone ciasto nakładamy równą warstwę dżemu truskawkowego.
11. Na dżem układamy kawałki masy marcepanowej.
12. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i pokrywamy nim mazurka.
13. Możemy posmarować wierzch mazurka roztrzepanym białkiem i posypać bakaliami.
14. Mazurek wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15-20 minut, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.
15. Po upieczeniu, mazurek wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Gotowy mazurek warstwowy podajemy na świątecznym stole i możemy ozdobić go dodatkowo cukrem pudrem lub kawałkami bakalii. Smacznego!

Podobne przepisy

tort warstwowy
mazurek fit
mazurek z orzechami
mazurek figowy
staropolski mazurek