Przepis na mazurek na kruchym cieście 📖

Oto prosty przepis na mazurek na kruchym cieście:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- dowolne nadzienie (np. powidła, bakalie, owoce)
- 1 białko do posmarowania

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy.
2. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko.
3. Dokładnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Dodaj łyżkę śmietany i ponownie zagnieć ciasto.
5. Ciasto podziel na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
6. Wyszukaną masą foremkę do pieczenia kruchego ciasta.
7. Na spód wylej nadzienie (np. powidła) i rozprowadź równomiernie.
8. Na wierzch nadzienia ułóż drugą część ciasta i delikatnie docisnij.
9. Białkiem posmaruj wierzch ciasta.
10. Piecz mazurek w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut, aż nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i ostudź.

Twój mazurek jest gotowy! Możesz go udekorować np. polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki na kruchym cieście
napoleonka na kruchym cieście
szarlotkę nie na kruchym cieście
babeczki na kruchym cieście
szarlotkę na kruchym cieście