Przepis na napoleonka na kruchym cieście 📖

Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 8 łyżek cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 200 ml mleka do wyrośnięcia budyniu
- 250 g masła do budyniu
- 200 g cukru pudru do budyniu
- 200 g startej czekolady do posypania

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier pudru i cukier waniliowy. Dodaj masło i żółtka, następnie wlej śmietanę. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Zawijaj w folię spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
2. Po upływie czasu ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,3 cm i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuj ciasto widelcem.
3. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasto zbrązowieje. Powtórz ten krok dla pozostałych dwóch części ciasta.
4. W rondlu zagotuj mleko z cukrem. W drugim rondlu wymieszaj budynie ze startą masłem i mlekiem. Wlej gotujące się mleko i gotuj, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
5. Kiedy budyń zdąży lekko ostygnąć, nałóż go na pierwsze podpieczone ciasto. Przykryj drugim ciastem i ponownie nałóż budyń. Powtórz czynność dla trzeciego ciasta.
6. Posyp ostatnią warstwę budyńem cukrem pudrem i startą czekoladą. Włóż do lodówki na kilka godzin, aż napoleonka przestygnie i stwardnieje.
7. Przed podaniem pokrój na porcje, najlepiej za pomocą ostrego noża z mocno wypolerowanym ostrzem.

Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotkę nie na kruchym cieście
mazurek na kruchym cieście
babeczki na kruchym cieście
rogaliki na kruchym cieście
szarlotkę na kruchym cieście