Przepis na rogaliki na kruchym cieście 📖

Składniki:
- 250g masła
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- dżem o wybranym smaku (np. truskawkowy, wiśniowy)

Przygotowanie:

1. W misce umieść mąkę i cukier puder, następnie dodaj masło pokrojone w kostkę.
2. Składniki zagnieć rękoma, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Podziel ciasto na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
4. Ciasto pokryj dżemem, zostawiając wolne brzegi.
5. Na każdym prostokącie zwiń ciasto, zaczynając od dłuższego boku, tworząc rogaliki.
6. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw blaszkę z rogalikami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
8. Piecz rogaliki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
9. Po upieczeniu rogaliki ostudź i ciesz się ich kruchym smakiem!

Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki na kruchym cieście
mazurek na kruchym cieście
napoleonka na kruchym cieście
szarlotkę nie na kruchym cieście
szarlotkę na kruchym cieście