Przepis na szarlotkę na kruchym cieście 📖

Przepis na szarlotkę na kruchym cieście:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 120g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 50g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.
2. Składniki rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Do masy dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.
4. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, tworząc jednolitą masę.
5. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
6. W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
7. Plasterki jabłek mieszamy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
8. Schładzane ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części - jedna powinna być nieco większa.
9. Wyłożenie blachy do pieczenia papierem i rozwałkowujemy większą część ciasta na grubość około 0,5 cm.
10. Przenosimy ciasto na blachę, równomiernie rozkładając je po dnie i bokach.
11. Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej jabłka.
12. Z pozostałej części ciasta lepimy warkocz lub pokrywamy nim jabłka.
13. Wstawiamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
14. Po upieczeniu szarlotkę studzimy, a następnie podajemy pokrojoną na porcje.

Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotkę nie na kruchym cieście
szarlotke na kruchym ciescie z piana
szarlotkę na kruchym cieście z pianką
dobrą szarlotkę na kruchym cieście
szarlotkę z jabłkami na kruchym cieście