Przepis na mazurek termomiks 📖
Przepis na mazurek termomiks:Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 150 g dżemu (np. truskawkowego)
- 200 g posiekanych orzechów
Przygotowanie:
1. W misce orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj.
2. Dodaj masło pokrojone w kostką oraz żółtka i zagnieć ciasto.
3. Podziel ciasto na dwie części - jedną większą i drugą nieco mniejszą.
4. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim spód formy do pieczenia, odstawiając trochę ciasta na posmarowanie brzegów.
5. Małą część ciasta rozwałkuj na prostokąt, a resztki zetrzyj na jednolitą konsystencję.
6. W rondelku podgrzej mleko i wymieszaj w nim budyń.
7. Dodaj do budyniu zetrzyjone ciasto i całość gotuj, aż zgęstnieje.
8. Na spód ciasta nałóż dżem truskawkowy, a na niego przygotowany budyniowy. Wyrównaj powierzchnię.
9. Z pozostałej części ciasta ułóż kratkę na wierzchu ciasta.
10. Całość piecz w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu wierzch mazurka polukrować lub polać lukrem.
Mazurek termomiks jest gotowy do podania! Smacznego!