Przepis na mazurek termomiks 📖

Przepis na mazurek termomiks:

Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 150 g dżemu (np. truskawkowego)
- 200 g posiekanych orzechów

Przygotowanie:
1. W misce orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj.
2. Dodaj masło pokrojone w kostką oraz żółtka i zagnieć ciasto.
3. Podziel ciasto na dwie części - jedną większą i drugą nieco mniejszą.
4. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim spód formy do pieczenia, odstawiając trochę ciasta na posmarowanie brzegów.
5. Małą część ciasta rozwałkuj na prostokąt, a resztki zetrzyj na jednolitą konsystencję.
6. W rondelku podgrzej mleko i wymieszaj w nim budyń.
7. Dodaj do budyniu zetrzyjone ciasto i całość gotuj, aż zgęstnieje.
8. Na spód ciasta nałóż dżem truskawkowy, a na niego przygotowany budyniowy. Wyrównaj powierzchnię.
9. Z pozostałej części ciasta ułóż kratkę na wierzchu ciasta.
10. Całość piecz w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu wierzch mazurka polukrować lub polać lukrem.

Mazurek termomiks jest gotowy do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

termomiks rogaliki
mazurek fit
mazurek serowy
staropolski mazurek
szybki mazurek