Przepis na termomiks rogaliki 📖

Przepis na termomiks rogaliki:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Marmolada, dżem lub inny nadziewka do wyboru
- Cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania:
1. W małym rondelku podgrzej mleko do temperatury około 37°C (tak, by było ciepłe, ale nie gorące). Dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, pozostały cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj masło i roztrzepane jajka. Wlej rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zagniataj ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
3. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagniataj je energicznie przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i miękkie.
4. Przenieś ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie przenieś je na stolnicę i podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą z części na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
6. Pokrój prostokąty na trójkąty, a na najszerszej krawędzi każdego trójkąta umieść łyżeczkę marmolady lub wybranej nadziewki.
7. Zwiń rogaliki, zaczynając od szerokiej części, i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
8. Piekarnik nagrzej do 180°C. Piecz rogaliki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
9. Wyjmij rogaliki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek termomiks
rogaliki rogaliki
rogaliki
fit rogaliki
rogaliki półkruche