Przepis na mazurek wielkanocny z masą grysikową 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka zimnej wody
- 1,5 szklanki ugotowanego grysiku
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie śmietany kremówki do ubicia
- Posypka: dowolne ziarna, płatki migdałowe, bakalie

Przygotowanie:
1. Masło w temperaturze pokojowej pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtko. Całość zagnieść, dodając ocet i wodę, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
3. Na ciasto włożyć papier do pieczenia i na nim np. wypełnienie ceramiczne, aby ciasto się nie podnosiło podczas pieczenia.
4. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut, aż się lekko zrumieni. Po upieczeniu wystudzić.
5. Grysik przetrzeć przez sito, dodać cukier i kakao, mieszając cały czas (można dodać więcej cukru lub kakao, w zależności od preferencji smakowych). Dodać śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszać.
6. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, przenieść na paterę.
7. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę grysikową i równomiernie rozprowadzić.
8. Śmietanę kremówkę do ubicia ubić na sztywno i wyłożyć na masę grysikową.
9. Całość ozdobić posypką - ziarnami, płatkami migdałowymi, bakaliami, według własnego uznania.

Smacznego mazurka wielkanocnego!

Podobne przepisy

mazurek z masą grysikową
mazurek na miodzie z masą grysikową
mazurek z masą kajmakową
mazurek z masą orzechową
wielkanocny mazurek