Przepis na mazurek z jabłkami 📖

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g kruszonki (mąka, masło, cukier)
- 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz kakao.
2. Dodaj pokrojone zimne masło i żółtka, zagnieć gładkie ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części, jedną większą a drugą mniejszą.
4. Większą część ciasta wyłóż na dno formy do tarty, wygładź dłonią.
5. Na ciasto nałóż pokrojone na plasterki jabłka, posyp cukrem i cynamonem.
6. Z mniejszej części ciasta zrób kruszonkę, wymieszaj mąkę, masło i cukier, aż powstanie kruszonka.
7. Posyp jabłka kruszonką.
8. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem.
9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
10. Po upieczeniu, wystudź, a następnie podawaj w kawałkach.

Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek fit
mazurek swiateczny
mazurek serowy
mazurek rozkoszny
mazurek różany