Przepis na tortille meksykanskie 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj olej i wodę. Wymieszaj łyżką do połączenia składników, a następnie zacznij zagniatać ciasto ręcznie na stolnicy przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki.
4. Odkładaj kulki ciasta na około 10 minut, by odpoczęły.
5. Na stolnicę posyp mąkę. Rozwałkuj jedną kulę na cienki placek okrągłego kształtu.
6. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Gdy będzie już rozgrzana, połóż placek na patelni i smaż 30 sekund z każdej strony.
7. Przenieś upieczone tortille do naczynia układając je jedna na drugiej, by zachować wilgotność.

Tortille meksykańskie są już gotowe do podania. Możesz nadziewać je dowolnymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa, sery czy sosy pikantne. Smacznego! 🌮🇲🇽

Podobne przepisy

naleśniki meksykańskie fit
gołąbki meksykańskie
jedzenie meksykańskie
meksykanskie jedzenie
danie meksykańskie