Przepis na naleśniki meksykańskie 📖
Przepis na naleśniki meksykańskie:Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 200g mielonego mięsa drobiowego/gowjzdzinowe
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 papryka czerwona, posiekana
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej do tacos
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sos pomidorowy:
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
- 200g startego żółtego sera
- świeża kolendra, posiekana
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, sól, cukier, olej roślinny i proszek do pieczenia. Mieszaj energicznie, aż składniki się połączą i otrzymasz jednolitą masę.
2. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Wykorzystaj około 1/4 szklanki ciasta na jedno naleśnik. Smaż z obu stron, aż będą lekko zrumienione.
3. W osobnej patelni podsmaż cebulę i czosnek na łyżce oliwy. Dodaj mięso drobiowe/gowjzdzinowe, paprykę, przyprawę meksykańską, sól i pieprz. Smaż, aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną.
4. Do przygotowania sosu pomidorowego podsmaż cebulę i czosnek na łyżce oleju. Dodaj przecier pomidorowy, kumin, sól i cukier. Gotuj przez kilka minut, aż sos zagęści się i nabierze aromatu.
5. Napełnij naleśniki przygotowanym nadzieniem mięsnym. Posyp startym serem i zawiń je w ruloniki.
6. Ułóż naleśniki na talerzu, polej je sosem pomidorowym i posyp świeżą posiekaną kolendrą. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę jako dodatek.
Smacznego!