Przepis na mieciutkie oponki 📖

Oponki to tradycyjne polskie ciastka, które są charakterystyczne ze względu na swój puszysty i miękki wnętrze. Oto przepis na mieciutkie oponki:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g masła (roztopionego)
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Instrukcje:

1. Przygotuj rozczyn – w małej misce, rozpuść drożdże w podgrzanym mleku razem z cukrem. Odstaw na 5-10 minut, aby drożdże aktywowały się i rozczyn zaczął rosnąć.

2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i skórkę cytrynową. Dodaj roztopione masło, jajka i przygotowany rozczyn. Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto.

3. Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

4. Przenieś ciasto z powrotem do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

5. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie wyjmij je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie spłaszcz je dłonią.

6. Przygotuj blachę, na której będziesz smażyć oponki - rozgrzej na niej olej na średnim ogniu.

7. Pokrój odpowiednią ilość ciasta (np. za pomocą foremek do ciastek) i uformuj z nich oponki, które odkładasz na blachę.

8. Smaż oponki po kilka minut z każdej strony, aż staną się złote i puszyste.

9. Gdy oponki będą gotowe, wyjmij je z oleju i odkładaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

10. Posyp oponki cukrem pudrem tuż przed podaniem.

Mieciutkie oponki są gotowe! Smacznego!

Podobne przepisy

mięciutkie drożdżówki
mięciutkie naleśniki
mięciutkie jagodzianki
mięciutkie pulpety
mięciutkie żeberka