Przepis na miękką golonkę 📖
Przepis na miękką golonkę:Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Golonkę dokładnie opłucz i osusz.
2. Cebule, czosnek i marchewki obierz i pokrój w kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę z każdej strony, aż zrumieni się.
4. Przełóż golonkę do dużego garnka, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę.
5. Podsmaż warzywa na tłuszczu z golonki, aż zmiękną.
6. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Wszystko składniki dobrze wymieszaj.
7. Zalej golonkę bulionem i przykryj.
8. Na małym ogniu gotuj golonkę około 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
9. Co jakiś czas sprawdzaj, czy golonka nie przypala się do dna garnka.
10. Po ugotowaniu wyjmij golonkę z garnka i pokrój na plastry.
11. Podawaj z duszonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz gotowaną kapustą.
Smacznego!