Przepis na miękką kruszonkę 📖

Przepis na miękką kruszonkę:

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć składniki razem, aż powstanie jednolite ciasto. Możesz użyć do tego rąk lub miksera z hakiem do ciasta.
3. Gotowe ciasto przełóż do foremki do pieczenia.
4. Delikatnie dociskaj palcami, żeby powstała kruszonka.
5. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20-25 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru.
6. Po upieczeniu, wyjmij kruszonkę z piekarnika i wystudź.

Gotowa miękka kruszonka jest idealna do posypania deserów, ciast, musów lub owoców. Smacznego!

Podobne przepisy

miękką wołowinę
miekka watrobke
miękką golonkę
miękką karkówkę
wątróbka wieprzowa miekka