Przepis na mielone do hamburgerów 📖
Oto prosty przepis na mielone do hamburgerów:Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowe lub wieprzowe)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę i ketchup. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Formuj nieduże kotleciki z mieszaniny mięsnej. Możesz dostosować ich rozmiar do preferencji.
3. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Umieść kotleciki na patelni i smaż z obu stron, aż staną się złote i chrupiące, a mięso w środku będzie dobrze przypieczone. Możliwe, że będziesz musiał smażyć je w kilku partiach.
4. Gdy kotleciki będą gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
5. Teraz mielone można podać na bułce hamburgerowej, wraz ze swoimi ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, plasterek pomidora, marynowane ogórki czy sosy.
6. Smacznego hamburgera!